Rekenen aan de bestaande voorraad

In het onderzoek ‘Rekenen aan de bestaande woningvoorraad’ wordt gebruik gemaakt van de EcoQuaestor-rekenmethode, toegepast op een reeks casussen. De rekenmethode en de daaronder liggende database zijn uniek voor Nederland. Ze zijn ontwikkeld door de coöperatie Bouwprojecteconomie, een samenwerkings­verband van onafhankelijke bouwkostenbureaus en energieadviseurs in Nederland.

Het onderzoek vergelijkt de twee hoofdscenario’s, ‘behoud-renovatie’ en ‘sloop-nieuwbouw’. Om een zuivere vergelijking mogelijk te maken, worden de randvoorwaarden voor beide scenario’s zo veel mogelijk vergelijkbaar gemaakt. Dat geldt onder meer voor het programma van eisen, de berekening van het energieverbruik in de gebruiksfase en de boekhoudkundige afschrijving. Een en ander wordt zo uitgewerkt, dat een ‘eerlijke’ vergelijking tussen renovatie een nieuwbouw mogelijk is ten aanzien van zowel CO2-impact als geld.

Het onderzoek begint met het in beeld brengen van de ontwikkeling van de kwaliteit van gebouwen in de loop van de tijd. Die kwaliteitsontwikkeling wordt voor nieuwbouw en bestaande gebouwen in één model bij elkaar gebracht. Het model wordt onderbouwd met CBS-cijfers over de bouwkosten van woningen, inflatie, en productiviteit in de bouw, gecombineerd met kennis over onderhoud en renovatie. Het model laat zien onder welke voorwaarden geld en CO2-impact van nieuwbouw en renovatie met elkaar vergeleken kunnen worden.

Het onderzoek rekent álle kosten en CO2-lasten mee, zowel in de bouwfase als in het gebruik. Hierdoor ontstaat een compleet en eerlijk beeld. Binnen de twee hoofdscenario’s kunnen tal van varianten worden onderscheiden. Zo kan rekening worden gehouden met verschillende renovatieniveaus, energetische eisen of veranderende programmatische eisen en wensen. Renovatie of transformatie blijkt steevast financieel gunstiger én klimaatvriendelijker dan sloop en nieuwbouw.
 
Renovatie bespaart kosten en is beter voor het milieu
Dat ‘behoud-renovatie’ niet alleen duurzamer is dan ‘sloop-nieuwbouw’, maar ook financieel aantrekkelijker, blijkt telkens weer als de twee scenario’s zuiver worden vergeleken. Dat wil zeggen: zonder de ongelijke rekenmethoden ten gunste van nieuwbouw die nu vaak nog gangbaar zijn. Bij een calculatie op een gelijk speelveld (zoals hier met EcoQuaestor) wint renovatie het overtuigend van sloop-nieuwbouw. Dat bewijzen casussen in de woningbouw en in de scholenbouw (die hier dient als voorbeeld van maatschappelijk vastgoed). De details wisselen per casus maar het patroon is telkens hetzelfde. De kosten zijn bij renovatie in de regel 10-30% lager dan bij sloop-nieuwbouw op hetzelfde kwaliteitsniveau, en de CO2-voetafdruk is meestal 20-50% gunstiger. Het vermijden van sloop en nieuwbouw betekent dus geen verlies maar juist een verbetering.

Download hier ons rapport.

For English speakers, download the English version of our report here